IRSKÁ PROTIPIRÁTSKÁ KAMPAŇ


Organizace FACT, zabývající se ochranou autorských práv, a organizace Crimestoppers se spojily a zahájily protipirátské tažení napříč Irskem. Kampaň vyzývá veřejnost ke sdílení informací o nelegálních streamovacích aktivitách v jejich komunitách.

Cílem kampaně, která bude probíhat po dobu šesti týdnů na Facebooku a Instagramu, je posbírat informace o jednotlivcích nebo skupinách zapojených do propagace nebo prodeje nelegálního předplatného streamingu či se zabývajících přeprodejem upravených zařízení pro pirátské sledování obsahu.

Digitální pirátství je závažný trestný čin, který často provozují organizované zločinecké skupiny. Informace poskytnuté anonymně na Crimestoppers budou agenturou FACT důkladně prošetřeny a mohou vést k dalším opatřením, včetně trestního stíhání.

Osoby zapojené do poskytování nelegálních streamovacích služeb nebo do operací „dodgy box“ čelí závažným důsledkům. V srpnu 2024 byl odsouzen Ciaran Donovan z Kildare k 16 měsícům vězení za provozování společnosti King Kong Media, která poskytovala nelegální přístupové kódy k placeným televizním kanálům, jako je Sky Sports. Kromě toho 13. srpna dostali dva bratři, Amir Butt a Ammar Hussain, dohromady 11 let vězení za provozování nelegální streamovací služby.

Výše zmíněná iniciativa je součástí trvalého úsilí o boj proti nelegálnímu streamování (které zahrnuje filmy, televizi a živé sportovní přenosy) v Irsku a o ochranu spotřebitelů před riziky spojenými s nelegálním streamováním, jako jsou malware, krádeže identity a finanční ztráty.

Kieron Sharp, generální ředitel společnosti FACT, uvedl:

„V rámci této kampaně jsme se rozhodli podpořit protipirátské úsilí: Jde o důležitý krok v našem pokračujícím boji proti nelegálnímu streamování v Irsku. Spoluprací s organizací Crimestoppers se snažíme umožnit komunitám, aby jednaly proti digitálnímu pirátství a chránily se před souvisejícími riziky. Digitální pirátství není zločinem bez obětí. Často financuje organizované zločinecké skupiny a představuje pro spotřebitele značná rizika. Vyzýváme všechny, aby se přihlásili s informacemi s vědomím, že jejich anonymita je zaručena.“

Mluvčí služby Crimestoppers uvedl: „V případě, že by se někdo dopustil trestného činu podvodu, mohl by se obrátit na policii: „Používání nebo poskytování nelegálních streamů je pro spotřebitele nebezpečné, protože je vystavuje podvodníkům, a ti, kteří na tom vydělávají, mohou zaplatit vysokou cenu v podobě pobytu za mřížemi.“

„Pirátství (nelegální streamování) je trestný čin. Nebezpečí je ale reálné i pro ty, kteří podstupují riziko využívání těchto kriminálních služeb. Všichni bychom měli spravedlivě platit. Ozvěte se, pokud víte o zločincích, kteří se na tom podílejí. Pomůžete tak chránit lidi před tím, aby se vystavovali nebezpečí.“

Zdroj: advanced-television.com